Sommerfugle er nogle smukke insekter. Alle kender de store, flotte sommerfugle, som vi ser i vore haver. Især hvis man har en Sommerfuglebusk (Buddleja) i  blomst – så er der ofte rigtig mange. I Danmark er der cirka 70 forskellige dagsommerfugle, hvoraf vi kun møder et fåtal i vore haver – resten skal opleves i den danske natur. Det vil sige i skove, på heder, i grøftekanter, ved strande, på enge, i moser osv.

At kigge på sommerfugle er en sund fritidsaktivitet. Som såkaldt kratlusker får man motion og frisk luft samtidig med, at man har en positiv naturoplevelse. Man vil også opdage, at der er mange sommerfugle i naturen, som man overser, hvis man ikke direkte søger efter dem. Det gælder især de mindre sommerfugle som f.eks. de forskellige Blåfugle-arter. Endvidere vil ens nysgerrighed også tit medføre, at man opsøger spændende naturområder, man ellers aldrig ville besøge (klik på billedet for at se galleri af nogle små sommerfugle).

Som nybegynder er det ved første øjekast svært at skelne den ene sommerfugl fra den anden. Det er derfor nærmest en selvfølge, at man gerne vil have et billede af ”dyret” med hjem – til senere bestemmelse. Jo tættere man kan komme på ”dyret”, jo bedre billede kan man få. Man behøver ikke et dyrt systemkamera og avanceret ekstraudstyr, men blot et almindeligt, allround digitalkamera. Dog skal det foruden zoom helst have en såkaldt makrofunktion, så man kan fotografere motivet på meget kort afstand. I mangel af kamera kan man benytte sin mobiltelefon.

Med tiden lærer man hurtigt nogle tommelfingerregler for kratluskeriet. Mine erfaringer er følgende:

  • Sommerfugle foretrækker godt vejr. Regn og kraftig blæst er ikke deres favoritvejr. I blæsevejr vil de søge mod steder, hvor der er læ. Blæsevejr gør fotografering vanskelig, da de sommerfugle, som f.eks. søger nektar i blomster, vil svaje som vinden blæser
  • De bedste billeder fås ved delvis solskin og overskyet vejr. Det bløde lys er tit bedre end det hårde sollys på skyfri dage.
  • De bedste tidspunkter på dagen for fotografering er formiddag og eftermiddag. Den høje middagssol giver vanskelige lysforhold. I øvrigt holder mange sommerfugle også en middagspause, især i meget varmt vejr.
  • Sommerfugle er meget sky og skræmmes nemt op ved pludselige bevægelser og hurtige forandringer i lys og skygge. Derfor skal man altid nærme sig dem langsomt og i lav højde – nærmest som en kat, der med rolige og glidende bevægelser sniger sig ind på sit bytte. Undgå at kaste skygge på sommerfuglen og undgå beklædning, som afviger for meget ift. naturens farver.
  • Det kræver stor tålmodighed at bringe sig i den rigtige position til et godt billede. Nogle sommerfugle er mere sky end andre, og visse situationer er ofte bedre end andre. F.eks. når sommerfugle søger nektar på en blomst, er de ofte nemmere at nærmere sig, end hvis de er rastende.
  • I vanskelige situationer er man nærmest nødt til nænsomt at ”jage” sommerfuglen fra sted til sted for at få et billede i kassen. Og så kan man efter et stykke tid opleve, at den nærmest har vænnet sig til sin stalker, og til sidst poserer og næsten siger ”så tag dog dét billede, så jeg kan få fred”.
  • Hvis man går efter at få en samling flotte motiver af sommerfugle, kræver det – udover en rolig hånd – ofte mange forsøg, før man har det ”rigtige” billede i kassen. Med lidt øvelser og et godt kendskab til sit kamera, bliver resultatet klart bedre.
  • De bedste billeder opnås i ”øjenhøjde” med sommerfuglen – eller i endnu lavere position, så man nærmest fotograferer opad. Et stykke blå himmel tilfører billedet en ekstra dimension. Med tiden kan man eksperimentere med fotografering i modlys eller sidelys, som fremhæver sommerfuglen på en anden måde (klik på billedet for at se eksempler i galleri).

Diget - fotografering af Argusblåfugl på LyngEn god sommerfuglebog er uundværlig for at bestemme, hvad man har fået i kassen. Der findes mange bøger i handel – både for begyndere og for øvede. Hvis du er i tvivl, så start med at låne nogle på biblioteket.

Man kan også søge hjælp på nettet. Et udmærket sted, som kan anbefales, er hjemmesiden https://www.naturbasen.dk, hvor man kan stille spørgsmål i forum og få artsbestemt sin sommerfugl – eller for den sags skyld ethvert fund af dyr og planter i den danske natur. Mange naturinteresserede brugere er mere end villige til at hjælpe.